Casusteam

Vanuit Buro Wijzicht zijn wij sinds schooljaar 2023-2024 gestart met een nieuw initiatief. In de praktijk zien wij namelijk dat professionals in scholen steeds vaker handelingsverlegen of zelfs handelingsonbekwaam (dreigen te) worden in de begeleiding van de ontwikkeling van hun leerlingen en het verzorgen van onderwijs. Dit wordt dan vaak zicht- en voelbaar via ‘palinggedrag’. Die betreffende leerlingen (en hun ouders/verzorgers) ‘glibberen’ als het ware door de mazen van het net van de school. Ze luisteren bijvoorbeeld niet naar het bevoegd gezag in de school, houden zich niet aan (alle) regels, gaan structureel niet aan het werk of vertonen bij herhaling grensoverschrijdend of zelfs crimineel gedrag. De onderliggende beweegredenen voor dit gedrag zijn meestal complex. Het kan ertoe leiden dat professionals in de school beginnen aan te modderen. Onder aanmodderen verstaan wij dat scholen onbedoeld handelingsonbekwaam zijn geworden en toch doorgaan zonder ontwikkelperspectief. En dat is in onze ogen geen ‘zorgplicht’ meer.

Passend- of inclusief onderwijs is een nobel streven en wat ons betreft altijd een uitgangspunt van onderwijs. Het moet echter wel écht passend én haalbaar zijn! Dat betekent dat scholen een realistisch en eerlijk beeld moeten schetsen over de (on)mogelijkheden op hun school in de begeleiding en ondersteuning. Dat gaat gepaard met een grote mate van verantwoordelijkheid waar scholen niet lichtzinnig mee om mogen gaan. Maar als je als professionals in de school, in samenwerking met externe professionals, handelingsonbekwaam dreigt te worden of bent geworden, is het opzoek gaan naar een passende oplossing van belang. Aanmodderen is immers geen ‘zorgplicht’ (meer). Je kunt dan niet bieden wat de betreffende leerling nodig heeft.

Bovendien zien wij met name bij externaliserend gedrag dat het ook structureel ten koste kan gaan van medeleerlingen, de kwaliteit van de lessen en het welbevinden en functioneren van de leraren voor de klas.
Kortom: Wij moeten voorkomen dat er een patstelling ontstaat. Het casusteam gaat aan de slag met deze casussen om te kijken wat nodig is om weer grip te krijgen op de situatie én om te werken aan een preventieve aanpak voor de toekomst. In het casusteam zijn vertegenwoordigd: de directeur, teamleider, zorgcoördinator/intern begeleider, twee ervaren leraren, de pedagogisch conciërge en ondersteuning vanuit Buro Wijzicht.

Informatie & Prijzen

Duur: Een schooljaar en 1x per maand een gezamenlijk dagdeel
Locatie: In overleg
Aantal deelnemers: directeur, teamleider, zorgcoördinator/intern begeleider, 2 ervaren leraren en pedagogisch conciërge
Trainer/opleider: Contactpersoon Ivo Dokman
Kosten: €130,- per uur btw vrij i.v.m. CRKBO-registratie

Alle kosten zijn excl. reiskosten (€ 0,23/km) . Prijzen voor opleidingen gelden per deelnemer.

Meer weten?

Benieuwd naar wat wij voor u en/of uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Neem contact op

4 + 3 =